Мал Плоштад

Marshal Tito
Малиот плоштад е плоштад во центарот на Куманово, кој се наоѓа веднаш до централниот Градски Плоштад и е помал во големина. Неколку значајни знаменитости кои можат да се видат на овој плоштадот се: Споменикот на Револуцијата на североисточниот агол на плоштадот, Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ на јужната граница и трговскиот центар Сума на источната страна. На запад и северозапад е Градскиот плоштад, а на северната страна се т.н. „Скопски дуќани“. Споменикот на Јосип Броз Тито е на северозападниот агол на плоштадот. Исто така, споменикот посветен на НОБ е на западната страна на плоштадот.

Advertisements